Danas pišemo recept za poznati ukusni kolač - Trileće. Prateći ove korake, i vi možete uživati u ovoj finoj poslastici :)
Kora:
- 6 jaja
- 300 gr šećera
- 200 gr brašna
- 200 gr griza
- prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Zaljev:
- 1l slatkog vrhnja
- 500 ml mlijeka
- 150 gr mlijeka u prahu
Karamel preljev:
- 150gr šećera
- 30gr margarina ili maslaca
- 200ml slatkog vrhnja
- prstohvat soli
Priprema karamel preliva:
Staviti šećer na srednju jaku vatru da se karameliše. Miješati stalno, kako bi se dobio lijepi smeđi sirup. Skloniti s vatre pa dodati kašiku margarina i prstohvat soli. Dodati u smjesu slatko vrhnje, vratiti na vatru i kuhati još par minuta dok smjesa ne dobije gustinu. Skloniti s vatre da se lagano hladi.
Priprema za koru:
Razdvojiti bjelanjca i žumanjca. Bjelanjca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli, dodati vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom. Kada se dobije čvrsti snijeg, dodati jedno po jedno žumanjce.
Prašak za pecivo, brašno i griz promiješati, te miješajući žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima. Dobijenu smjesu sipati u četvrtasti pleh prekriven pek papirom.
Peći na 220° oko 30 minuta, dok tijesto ne porumeni. Pečeno tijesto, dok je još toplo izvrnuti na čistu suhu krpu, pa ga dobro izbockati čačkalicom.
Priprema za zaljev:
Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladno slatko vrhnje i sve dobro izmiješati. Sipati oko pola litre dobijene tečnosti u pleh i pažljivo vratiti topli kolač preko mlijeka. Izbockati ga i sa gornje strane, a onda ostatkom mlijeka preliti cijeli kolač. Iako izgleda da je mnogo mlijeka, sve će to kora upiti.
Prohladiti kolač, zatim preliti cijeli kolač karamelom.
Gotov kolač dobro ohladiti, rezati na kocke i uživajte:)
Kora:
- 6 jaja
- 300 gr šećera
- 200 gr brašna
- 200 gr griza
- prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Zaljev:
- 1l slatkog vrhnja
- 500 ml mlijeka
- 150 gr mlijeka u prahu
Karamel preljev:
- 150gr šećera
- 30gr margarina ili maslaca
- 200ml slatkog vrhnja
- prstohvat soli
Priprema karamel preliva:
Staviti šećer na srednju jaku vatru da se karameliše. Miješati stalno, kako bi se dobio lijepi smeđi sirup. Skloniti s vatre pa dodati kašiku margarina i prstohvat soli. Dodati u smjesu slatko vrhnje, vratiti na vatru i kuhati još par minuta dok smjesa ne dobije gustinu. Skloniti s vatre da se lagano hladi.
Priprema za koru:
Razdvojiti bjelanjca i žumanjca. Bjelanjca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli, dodati vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom. Kada se dobije čvrsti snijeg, dodati jedno po jedno žumanjce.
Prašak za pecivo, brašno i griz promiješati, te miješajući žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima. Dobijenu smjesu sipati u četvrtasti pleh prekriven pek papirom.
Peći na 220° oko 30 minuta, dok tijesto ne porumeni. Pečeno tijesto, dok je još toplo izvrnuti na čistu suhu krpu, pa ga dobro izbockati čačkalicom.
Priprema za zaljev:
Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladno slatko vrhnje i sve dobro izmiješati. Sipati oko pola litre dobijene tečnosti u pleh i pažljivo vratiti topli kolač preko mlijeka. Izbockati ga i sa gornje strane, a onda ostatkom mlijeka preliti cijeli kolač. Iako izgleda da je mnogo mlijeka, sve će to kora upiti.
Prohladiti kolač, zatim preliti cijeli kolač karamelom.
Gotov kolač dobro ohladiti, rezati na kocke i uživajte:)
Primjedbe
Objavi komentar