Kada spomenemo kinder svi znamo da se radi o nečemu odlično, mekano i mnogo ukusnom. Ovaj put vam pišem kako napraviti domaću verziju kinder pingvin čokolade, moje omiljene. Vole je sve generacije, a djeca često kažu da je čak bolja i od one iz marketa.
SASTOJCI:
Biskvit:
Krema:
Glazura:
SASTOJCI:
Biskvit:
- 3 bjelanjka
- 3 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- ½ praška za pecivo
- 1 kašika kakaa
- 3 kašike tople vode
- 3 žumanjka
Krema:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 želatina u prahu
- 4 kašike vode
Premaz:
- 200 gr čokolade
- 1 kašika ulja
- 70 gr margarina
- 100 ml vode
Glazura:
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 50 gr margarina
- malo ulja
PRIPREMA BISKVITA:
1. Bjelanjce izraditi u čvrsti snijeg. U drugu posudu žumanjce i šećer izraditi pjenasto. U žumanjke dodati toplu vodu. U treću posudu miješati suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i kakao). Zatim suhe sastojke dodati u žumanjke i miješati. Dodati snijeg od bjelanjaka i sve zajedno miješati.
2. Pola smjese rasporediti na pek papiru u četvrtastom plehu. Peći na 180° 10 minuta. Biskvit je dosta tanak, paziti da ne zagori. Ponoviti postupak sa preostalim dijelom smjese.
PRIPREMA PREMAZA:
Čokoladu, ulje, margarin i vodu staviti kuhati na pari da se sastojci istope. Ostaviti da se malo prohladi.
PRIPREMA ZA KREMU OD ŠLAGA:
1. Kesicu želatine pomiješati sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri. Vrhnje za šlag umutiti da bude čvrsto.
2. Želatinu koja je nabubrila postaviti iznad lagane vatre da se istopi, ali da ne bude previše topla. U vrhnje za šlag pomalo dodati želatine i miješati mikserom.
PRIPREMA GLAZURE:
Čokoladu, margarin i ulje staviti na paru da se istopi. Ostaviti da se prohladi.
SLAGANJE KINDER PINGVINA:
1. Prvu koru staviti na tacnu.
Premazati za pola kreme od šlaga.
Kremu premazati sa prohlađenim premazom.
Staviti pripremljeno u frižder da se namaz stegne.
2. Rasporediti ostatak kreme od šlaga.
Postaviti drugi biskvit i lagano pritisnuti.
Premazati prohlađenom čokoladnom glazurom.
Staviti kolač u frižider.
#Prije rezanja ostaviti kolač na sobnoj temperaturi 10-15min, pa onda rezati. Tako ćete izbjeći pucanje glazure pri rezanju.
Uživajte i ukoliko budete pravili ovu poslasticu javite mi vaše dojmove u komentare:)
Primjedbe
Objavi komentar