Recepti: Kinder pingvin kolač

Kada spomenemo kinder svi znamo da se radi o nečemu odlično, mekano i mnogo ukusnom. Ovaj put vam pišem kako napraviti domaću verziju kinder pingvin čokolade, moje omiljene. Vole je sve generacije, a djeca često kažu da je čak bolja i od one iz marketa.



SASTOJCI: 

Biskvit: 

  • 3 bjelanjka
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 1 kašika kakaa
  • 3 kašike tople vode
  • 3 žumanjka

Krema:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 želatina u prahu
  • 4 kašike vode
Premaz:
  • 200 gr čokolade
  • 1 kašika ulja
  • 70 gr margarina
  • 100 ml vode

Glazura:

  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 50 gr margarina
  • malo ulja

PRIPREMA BISKVITA:
1. Bjelanjce izraditi u čvrsti snijeg. U drugu posudu žumanjce i šećer izraditi pjenasto. U žumanjke dodati toplu vodu. U treću posudu miješati suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i kakao). Zatim suhe sastojke dodati u žumanjke i miješati. Dodati snijeg od bjelanjaka i sve zajedno miješati. 
2. Pola smjese rasporediti na pek papiru u četvrtastom plehu. Peći na 180° 10 minuta. Biskvit je dosta tanak, paziti da ne zagori.  Ponoviti postupak sa preostalim dijelom smjese.

PRIPREMA PREMAZA: 
Čokoladu, ulje, margarin i vodu staviti kuhati na pari da se sastojci istope. Ostaviti da se malo prohladi. 

PRIPREMA ZA KREMU OD ŠLAGA: 
1. Kesicu želatine pomiješati sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri. Vrhnje za šlag umutiti da bude čvrsto. 
2. Želatinu koja je nabubrila postaviti iznad lagane vatre da se istopi, ali da ne bude previše topla. U vrhnje za šlag pomalo dodati želatine i miješati mikserom. 

PRIPREMA GLAZURE: 
Čokoladu, margarin i ulje staviti na paru da se istopi. Ostaviti da se prohladi. 

SLAGANJE KINDER PINGVINA: 

1. Prvu koru staviti na tacnu. 
Premazati za pola kreme od šlaga. 
Kremu premazati sa prohlađenim premazom. 
Staviti pripremljeno u frižder da se namaz stegne. 
2. Rasporediti ostatak kreme od šlaga. 
Postaviti drugi biskvit i lagano pritisnuti. 
Premazati prohlađenom čokoladnom glazurom. 
Staviti kolač u frižider. 

#Prije rezanja ostaviti kolač na sobnoj temperaturi 10-15min, pa onda rezati. Tako ćete izbjeći pucanje glazure pri rezanju. 

Uživajte i ukoliko budete pravili ovu poslasticu javite mi vaše dojmove u komentare:)


Primjedbe